BV DANI 3 najava

Business

24. KONFERENCIJA BV DANI - TREĆA NAJAVA PREDAVANJA

srp. 9 2024

24.  Bureau Veritas dani održat će se od 09. do 11. listopada 2024. godine u jedinstvenom ambijentu hotela Coral Plava Laguna u Umagu.

S naglaskom na brojne izazove s kojima se susrećete u svakodnevnom poslovanju tema ovogodišnje konferencije je Poslovna sigurnost i izazovi upravljanja kako bi vam kao vaši profesionalni partneri pružili podršku i osigurali dugoročni razvoj.

Predavanja i radionice će držati specijalisti iz pojedinih područja. U nastavku vam predstavljamo radionice:

PETAK, 11.10.2024.

RADIONICA A
Prijevare hrane - med prirodni ili patvoreni kako ga prepoznati?

Zadnjih godina vidljiv je porast prijevara s hranom na svjetskoj i europskoj razini. Zabrinutost zbog prijevara hrane i njezine kvalitete narušava povjerenje potrošača te nanosi štetu cijelom lancu opskrbe hranom od poljoprivrednika od trgovaca na malo. Na radionici će se sudionici upoznati s najčešćim vrstama prijevare hrane, proizvodima koji su često predmet prijevare te sustavima nadzora nad prijevarama hrane. Kako je med jedan od proizvoda koji je često predmet prijevare, drugi dio radionice posvetit će se objašnjavanju uobičajenih metoda krivotvorenja meda i predstavljanju metoda za identifikaciju lažnog meda. Polaznici će također imati priliku senzorno isprobati i ocijeniti različite vrste meda, uključujući tipične i rijetke sorte iz Hrvatske, kao i one koje možda nikada prije nisu kušali. Nadalje, radionica će pružiti priliku za testiranje senzornih sposobnosti prepoznavanja različitih mirisa.

Moderatori: Tomislav Pavlešić, dipl.ing.agr., Sveučilište u Rijeci, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova i Lidija Ercegovac, Bureau Veritas Croatia d.o.o.

Lidija Ercegovac, dipl.ing. diplomirala je na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Od 2009. godine radi u Bureau Veritas Croatia d.o.o., kao vodeći auditor i stručnjak za prehrambenu industriju te predavač za sustave upravljanja sigurnošću hrane. Posjeduje višegodišnje iskustvo u implementaciji, provođenju audita i edukaciji za sustave upravljanja. Vodeći je auditor za sustave upravljanja sigurnošću hrane (HACCP, ISO 22000, FSSC 22000), kvalitete (ISO 9001), zaštite okoliša (ISO 14001), standarda za održivi ribolov i sljedivost morskih plodova (MSC CoC). Vodeći je auditor i za provođenje audita druge strane za globalne svjetske proizvođače hrane (SQMS, MAS).

Tomislav Pavlešić, dipl.ing.agr.  diplomirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer voćarstvo - vinogradarstvo - vinarstvo, na kojem je i doktorand. Više od 20 godina je vodio neke od najvećih hrvatskih vinarija kao enolog i voditelj laboratorija i kontrole kvalitete. Od 2017. je suradnik na Fakultetu biotehnologije i razvoja lijekova gdje je voditelj Sveučilišnog enološkog laboratorija. Predavač je na kolegiju Kemija aroma u hrani, a ujedno drži nastavu na Medicinskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija i Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Područje istraživanja su arome i senzorika hrane, polifenoli, autohtoni vinski kultivari i medovi te kultura vina.

RADIONICA B
Kako izgraditi kvalitetne odnose sa samim sobom i drugima

Svaki dan komuniciramo i gradimo odnose,  neovisno o tome radi li se o partneru, djeci, susjedima, kolegama s posla, prijateljima s kojima idemo na sport  i u konačnici – sa samim sobom. Često pri tome osjećamo kako nešto nedostaje, kako nismo iskoristili naš puni potencijal i zbog toga osjećamo stres, nezadovoljstvo i negativne emocije.
Kroz ovu radionicu ćemo najprije otkriti što nas to zadržava od postizanja naših potencijala i na koji način djeluje. Nakon što upoznamo neprijatelja, upoznat ćemo i tehnike koje nam mogu pomoći držati ga pod kontrolom i napraviti prostor za osnaživanje naših potencijala, naprimjer na polju razvoja članova tima, boljeg upravljanja stresom, u obliku povećanja samopouzdanja, u izgradnji obiteljskih odnosa ili konfliktnim situacijama.

Moderator: Otilia Varoščić, Certus, obrt za poslovno savjetovanje i usluge

Otilia Varoščić, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Vanjska trgovina. Radila je više od 18 godina u multinacionalnoj kompaniji na različitim rukovodećim pozicijama u sektoru nabave. Od toga 2 godine u Bugarskoj, u fazi otvaranja novog tržišta, gdje je trenirala i educirala novi tim u nabavi, i sudjelovala u pregovorima s nacionalnim i internacionalnim dobavljačima. Od 2021. godine je u poduzetničkim vodama, isprva na području poslovnog savjetovanja i edukacija iz područja nabave i poslovnog pregovaranja. Tijekom 2023. godine, apsolvirala je program Business Coaching Diploma pri PricewaterhouseCooper akademiji i od tada se bavi business i executive coachingom. Razumijevanje dinamike rada u internacionalnom okruženju, poznavanje sistema i struktura velikih kompanija, te bogato iskustvo iz različitih pregovaračkih situacija i komunikacijskih izazova prenosi u rad s tvrtkama različitih profila i individualnim klijentima.

RADIONICA C
Upravljanje promjenama / Change Management

Kada je riječ o upravljanju promjenama, mnogi nisu sigurni što je osnovni smisao tog poslovnog procesa. Ugrubo, upravljanje promjenama je planiranje, provedba i praćenja promjena u organizaciji. Jednostavnije, to je osiguranje ili garancija da se promjene provode na dobar način. Mnoge su prednosti tog procesa ponajviše vezane uz kontrolu rizika, poboljšanu komunikaciju, povećanu produktivnost, ali i smanjeni stres te jasnije donošenje odluka. Upravljanje promjenama isto tako može pomoći u poboljšanju morala zaposlenika i stvaranju pozitivnijeg radnog okruženja. Kako bi se osiguralo da se promjene provode na dobar način, ključno je povezati promjene s rizicima koji trebaju biti sastavni dio proaktivnog sustava. Središnja ideja dobrog sustava upravljanja promjenama je da se niti jedna promjena ne događa sama po sebi ili još gore inercijom, nego da je dio integriranog sustava upravljanja organizacijom.

Moderator: Nino Karamatić, Hrvatska kontrola zračne plovidbe

Nino Karamatić, radi kao savjetnik uprave u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe te predaje kolegij „Upravljanje rizičnim situacijama“, na zavodu za aeronautiku pri FPZ-u u Zagrebu. U svojoj profesionalnoj karijeri obavljao je funkcije: predsjednika Uprave, izvršnog direktora korporativnih funkcija, direktora ljudskih resursa, voditelja ureda strategijskog plana i razvoja, menadžera rizika te menadžera kvalitete i okoliša. Nositelj je više međunarodnih certifikata iz područja upravljanja rizicima. Vanjski suradnik nekoliko Veleučilišta i poslovnih škola u Zagrebu te akreditirani vodeći procjenitelj za međunarodne standarde ISO 9001 i ISO 14001.

RADIONICA D
Downstream lanca vrijednosti: kako proizvodi i usluge utječu na okoliš i ljude

Radionica istražuje ključne aspekte downstream dijela lanca vrijednosti, tj. faze u kojoj proizvodi i usluge dosežu krajnjeg korisnika. Fokusirajući se na utjecaj na okoliš i ljude, ova interaktivna radionica istražuje kako proizvodni procesi, distribucija, uporaba i krajnje odlaganje proizvoda mogu imati širok spektar društvenih i okolišnih učinaka.
Sudionici će imati priliku:
-Razumjeti koncept downstreama lanca vrijednosti i važnost praćenja njegovih utjecaja na okoliš i društvo.
-Identificirati ključne točke u downstreamu lanca vrijednosti u kojima dolazi do najvećih utjecaja na okoliš i ljude.
-Raspravljati o strategijama za smanjenje negativnih utjecaja i promicanje održivosti kroz cijeli lanac vrijednosti.

Moderator: Daria Mateljak, Hauska & Partner

Daria Mateljak je konzultantica s 33 godine iskustva u strateškim komunikacijama, održivom razvoju, društveno odgovornom poslovanju i razvoju organizacija. U svom bogatom portfelju savjetovala je klijente raznih industrija - od bankarstva i financija, energetike, telekomunikacija, infrastrukture do FMCG i proizvodnih industrija. Vodila je procese i sudjelovala u izradi više od 50 Izvješća o održivosti i 20-ak programa društvene odgovornosti. Posljednjih godina savjetuje klijente u izradi ESG strategija, integraciji ESG kriterija u poslovanje, razvoju akcijskih planova te provodi edukacije o održivosti. Klijenti cijene njen praktičan, interdisciplinaran i ambiciozan pristup savjetovanju i predanost rješavanju problema. Viša je predavačica na sveučilišnim programima iz područja održivosti i društveno odgovornog poslovanja. Prije konzultantske karijere deset godina je radila u Vladi RH. Aktivna je u radu udruženja koja se bave pitanjima održivog razvoja te dugi niz godina sudjeluje u organizacijskim odborima stručnih konferencija. Ambasadorica je Povelje o raznolikosti Hrvatska.